Een bericht in NRC Handelsblad zette me op het spoor: de meest duurzame investering die je kunt doen is een investering in je huis. Je geniet er driedubbel van: je betaalt minder aan energie, je geniet van het extra comfort in je huis en je doet ook nog wat leuks voor je geweten. En aangezien we toch al van plan waren een verbouwing uit te voeren….
Het eerste plan was gelijk behoorlijk radicaal: een zelfvoorzienend huis. Het huis zou zijn gehele energiebehoefte zelf opwekken met duurzame middelen. Dat bleek een beetje duur en bovendien onhaalbaar, omdat het dak van ons huis precies verkeerd staat voor zonnepanelen. Die heb je wel nodig om een flinke hap energie op te wekken. Aardwarmte, een systeem van vijftien meter lange buizen in de grond die warm grondwater oppompen (dit is de simpele versie) bleek ook onhaalbaar omdat we in een waterwingebied wonen. Je mag hier niet in het grondwater boren. Dan kun je nog buitenlucht opwerken met een compressor tot warm water, maar de motor van zo’n systeem maakt zoveel herrie dat we daar vanaf zagen.
Isolatie
Het werd inmiddels een kleine obsessie: hoe gaan we ons huis toch zo duurzaam mogelijk verbouwen zonder dat we daar failliet aan gaan? Bureau Cambium in Oosterbeek, sterk in duurzaam bouwadvies, hielp ons op weg. Isolatie met milieuvriendelijke materialen en het toepassen van duurzame bouwmaterialen, zoals bamboe. Dat was wel een begaanbare weg. Bamboe groeit veel sneller dan hout en vormt daardoor een minder grote milieubelasting. Het is bovendien veel geschikter om op vloerverwarming toe te passen vanwege de meer open structuur. Het is bovendien prachtig om te zien. Cambium wees ons bovendien op het bestaan van een simpel warmteterugwinsysteem voor douchewater: een koperen buis die het koude water voor de ketel voorverwarmt met het water dat door het putje spoelt. Uiteraard via gescheiden leidingen. De gemeente Renkum gaf er subsidie op.
Na alle zoektochten naar een duurzame verwarmingsketel besloten we toch maar een klassieke hoogrendementsketel in te bouwen. Net op dat moment kwam Remeha met een aanbod voor een ketel die van restwarmte stroom maakt. Ook hier is de winst groot: stroom voor een gasprijs (7 cent in plaats van 21 cent per kuub), optimaal gebruik van restwarmte en stroom die je niet gebruikt, lever je terug aan het stroomnet. Je leest er alles over op www.deslimsteketel.nl Daar kwam bij dat de provincie Gelderland een flinke subsidie geeft op de ketel. Je kunt het geavanceerde apparaat voor de prijs van een hoogrendementsketel huren of kopen. Huren vond ik een goede optie, want na twaalf jaar is de ketel je eigendom en kun je er nog meer aan verdienen. Precies rond het moment dat ik met pensioen hoop te gaan, dus dat komt goed uit!
Aannemingsbedrijf Tiemessen uit Wageningen heeft de verbouwing vrijwel vlekkeloos uitgevoerd en geholpen bij het kiezen van het optimum tussen duurzaamheid en betaalbaarheid. Daar blijken handzame gidsjes voor te zijn. De isolatiewaarde van de nieuwbouw zit nu op het hoogste niveau, de oudbouw zit veel lager. Wil je een bestaand huis echt goed isoleren, dan kun je muurverwarming overwegen. Dat is isolatie en laagtemperatuurverwarming ineen. Verwarmen hoeft niet met kokende radiatoren. Het kan ook met water van een veel lagere temperatuur dat je over een grotere oppervlakte verspreidt.
Dan was er nog wat klein bier: gevelisolatie via Nederlandisoleert.nl, een collectieve regeling die goedkoper is, en eventueel nog een vuilwatertank onder de oprit van de garage waarmee we het toilet kunnen doorspoelen en de tuin kunnen irrigeren. Daar wacht ik even mee tot de gemeente haar wens om hemelwater af te koppelen kracht bijzet met een leuke bijdrage in de kosten. We kunnen nog veel meer aardige dingen doen, zoals een wokkelvormige windmolen op het dak en een sedumdak op de schuur, maar ik vind het voorlopig wel mooi geweest. We hebben een halfjaar verbouwd, we gaan nu genieten.
Ik moet het nieuwe label voor mijn huis nog aanvragen, maar ik verwacht dat ik op een A uitkom. Over een paar jaar is dat label zeer relevant voor de prijsbepaling van je huis, verwacht ik. Energie zal steeds duurder worden en de winst van een duurzaam huis zal steeds meer tot mensen doordringen. We bewonen nu een vrijstaand huis dat ons per maand net zoveel kost als een rijtjeshuis. Wie wil dat nou niet?
Geef een reactie